Library Science Questions

Library Science

Quiz 1

Previous Page                                                                                                           Next Page

1) First state-aided Public Library in India was established by
  A. William Jones
  B. W. A. Borden
  C. Maharaja Sayajirao Gaekwad
  D. Raja Ram Mohan Roy
Correct Answer: Raja Ram Mohan Roy

2) In a virtual Library.
  A.There is no corresponding physical collection
  B. Collection is available online as well as offline
  C. Collection is available online as well as print form
  D. Collection is available on CD as well as print form
Correct Answer: There is no corresponding physical collection

3) Lotkas low is related to..
  A. Work frequency count
  B. Scientific Productivity
  C. Distribution of papers in the periodicals
  D. Citation Analysis
Correct Answer: Scientific Productivity

4) Prof. D. P. Chattopadhayay was chairman of the committee related to?
  A. National Policy on Library and Information System
  B. Development of Libraries and their organization
  C. Curriculum development in library and information science
  D. Public libraries India
Correct Answer: National Policy on Library and Information System

5) A Standard TQM tool would be
  A. Questionnaire
  B. Interview
  C. Diary
  D. Flow Chart
Correct Answer: Questionnaire

6) Library grows and grows like an organism
  A. First low of library science
  B. Fifth low of library science
  C. Forth low of library science
  D. None of these
Correct Answer: Fifth low of library science

7) The PPBS technique was developed by ?
  A. World Bank
  B. R.R.R.L.F.
  C. National Library
  D. RAND Corporation
Correct Answer: RAND Corporation

8) ISSN stands for
  A. Indian Super Service number
  B. International Super Service number
  C. International Standard Serial number
  D. Indian Standard Serial number 
Correct Answer: International Standard Serial number

9) Open access system of a library is specified in
  A. First law of library science
  B. Fifth law of library science 
  C. Second law of library science
  D. Third law of library science
Correct Answer: Third law of library science

10) In India “Book week” is celebrated in the month of?
  A. January
  B. November
  C. September
  D. June
Correct Answer: November 


Previous                                                                                                                              Next 


Page 1  2  3  4  5  6  7  8  9  10  .  .
========================================================================================

library science questions



Ancient History MCQ UPSC

Ancient Indian History

Quiz 5

Previous Page                                                                                                           Next Page

41) “Ajeevak” were given Caves on Nagarajun hills by whom?
  A. Dashrath
  B. Jalok
  C. Shaliluk
  D. Samprati
Correct Answer: Dashrath

42) “Yavan Priya” word is used for which of these ?
  A. Silk
  B. Purls
  C. Cardamom
  D. Black piper
Correct Answer: Black piper

43) On which port the remains of Roman settlement have been found?
  A. Berigaza
  B. Trmrlipti
  C. Arikmandu
  D. Mujdish
Correct Answer: Arikmandu

44) Shung dynasty was established by whom?
  A. Vasumitra
  B. Pushyamitra
  C. Agnimitra
  D. Vajramitra
Correct Answer: Pushyamitra

45) Who has written ‘Mahabhashya’ ?
  A. Patanjali
  B. Brahmaputra
  C. Kshemendra
  D. Varahmihir
Correct Answer: Patanjali

46) Who was the last Shung ruler?
  A. Agnimitra
  B. Vasumitra
  C. Vajramitra
  D. Devbhoti
Correct Answer: Devbhoti

47) Who was the founder of Kanva dynasty?
  A. Vasudev
  B. Bhagbhadra
  C. Shalishuk
  D. Rambhadra
Correct Answer: Vasudev

48) What was the capital of ‘Satvahan’?
  A. Pratishthan
  B. Bhagyanagar
  C. Basenagar
  D. Patilputra
Correct Answer: Pratishthan

49) Who has written “Gatha Saptshati” ?
  A. Hall
  B. Kshmendra
  C. Vilak
  D. Bhavbuti
Correct Answer: Hall

50) Who is Hathigupha inscription related to?
  A. Ghananad
  B. Ashok
  C. Brihad
  D. Kahrvel
Correct Answer: Kahrvel


Previous                                                                                                                              Next 


Page 1  2  3  4  5  6  7  8  9  10  .  .
========================================================================================
Indian History, as almost all aspirants know, is an important area from which a 
ancient history mcq upsc
Ancient Indian History
major share of questions come in UPSC prelims and mains, SSC and many other competitive exams. Indian ancient History is a very vast subject, and it is important to prioritize certain areas for all competitive exams.
                                This section has multiple choice questions on ancient Indian History useful for preparation of ancient history, culture and heritage of India and many topic such as Indus Valley civilization, Aryan Civilization, Religions movements (Jainism, Buddhism), The Mauryan Empire, tral Asian contacts and their results, South Indian History, Gupta Empire, Post-Gupta period, etc  for 2017, 2018 competition examinations
Keyword:- Ancient history mcq upsc

Ancient Indian History mcq Pdf

Ancient Indian History

Quiz 4

Previous Page                                                                                                           Next Page

31) “Chand Pradhyot” was the ruler of which Mahajanpada?
A. Avanti
B. Vatsa
C. Matsya
D. Ashmaka
Correct Answer: Avanti

32) Who wrote “Arthshastara?
A. Chanakya
B. Kalidas
C. Kumargupta
D. Kalhan
Correct Answer: Chanakya

33) Chandragupta’s migration to South with Bhadra Bhahu is mentioned in which of these scriptures?
A. Kalpasutra
B. Mudrarakshas
C. Parishist Parvn
D. Bhadrabhahu charitra
Correct Answer: Kalpasutra

34) Who has written Mudrarakshas?
A. Visharavdatta
B. Matta Mayur
C. Nagarjun
D. Bhavbhuti
Correct Answer: Visharavdatta

35) Who wrote Mrachakatikam?
A. Vishakhadatta
B. Shudrak
C. Banbhatt
D. Bhas
Correct Answer: Shudrak

36) In which Rock edicts the information of Ashok’s visit to Bouddhgaya is found?
A. Rock edicts – 1
B. Rock edicts 2
C. Rock edicts 8
D. Rock edicts13
Correct Answer: Rock edicts 8

37) How many parts of state has been described by Chanakya in ‘Arthashastra’?
A. 4
B. 5
C. 6
D. 7
Correct Answer: 7

38) Which new post was created by Ashoka?
A. Sannidhata
B. Samahartta
C. Pradeshta
D. Dhammahamatra
Correct Answer: Dhammahamatra

39) Who was the wife of Ashoka ?
A. Tishyrakshita
B. Devi
C. Karuvaki
D. All of these
Correct Answer: All of these

40) Deepvansh Mahavansh Text is associated with which country?
A. Srilanka
B. Verma
C. Thailand
D. Kambodiya
Correct Answer: Srilanka


Previous                                                                                                                              Next 

Page 1  2  3  4  5  6  7  8  9  10  .  .

========================================================================================
Indian History, as almost all aspirants know, is an important area from which a 
ancient indian history mcq pdf
Ancient Indian History
major share of questions come in UPSC prelims and mains, SSC and many other competitive exams. Indian ancient History is a very vast subject, and it is important to prioritize certain areas for all competitive exams.
                                This section has multiple choice questions on ancient Indian History useful for preparation of ancient history, culture and heritage of India and many topic such as Indus Valley civilization, Aryan Civilization, Religions movements (Jainism, Buddhism), The Mauryan Empire, tral Asian contacts and their results, South Indian History, Gupta Empire, Post-Gupta period, etc  for 2017, 2018 competition examinations
Keyword:- Ancient Indian History Questions

Ancient Indian History Quiz Questions And Answers

Ancient Indian History

Quiz 3

Previous Page                                                                                                           Next Page

21) What was the capital of Aang Mahajanpada?
  A. Champa
  B. Vaishali
  C. Pushkalavati
  D. Koushambi
Correct Answer: Champa

22) Who was the founder of Haryark Dynasty?
  A. Shishupal
  B. Bimbsar
  C.  Ajatashatru
  D. Udiyan
Correct Answer: Bimbsar

23) Who was the first foreigner who invaded India/
  A. Derious
  B. Sikandar
  C. Selyucus
  D. Philip
Correct Answer: Derious

24) What was the name of Goutam Buddha’s mother?
  A. Goutami
  B. Mahamaya
  C. Yashodhara
  D. Chelna
Correct Answer: Yashodhara

25) Who fought the war of Jhelum?
  A. Ameer and Sinndar
  B. Porash and Sikandar
  C. Yodhey and Sikandar
  D. Ghananand and Sikandar
Correct Answer: Porash and Sikandar

26) Gautam Buddh’s leaving home is known as 
  A. Mahabhinishkraman
  B. Dharmabhishek
  C. Dharmchakra paravartan
  D. Mahaparinirvana
Correct Answer: Mahabhinishkraman

27) What was the symbol of first Teerthankar Rishabhdeva ?
  A. Elephant
  B. Bull
  C. Lion
  D. Blue lotus
Correct Answer: Bull

28) Where did Mahaveer Swami attain knowledge?
  A. Koushambi
  B. Nalanda
  C. Jumbhikagram
  D. Anantpuri
Correct Answer: Jumbhikagram

29) Who established Pattilputra ?
  A. Bimbsar
  B. Udiyan
  C. Shishunag
  D. Chandragupta
Correct Answer: Udiyan

30) Which Mourya Ruler is also known as “Amitraghat”?
  A. Chandragupta
  B. Bindusar
  C. Ashok
  D. Dashrath
Correct Answer: Bindusar


Previous                                                                                                                              Next 


Page 1  2  3  4  5  6  7  8  9  10  .  .
========================================================================================
Indian History, as almost all aspirants know, is an important area from which a 
Ancient Indian History Quiz Questions And Answers
Ancient Indian History
major share of questions come in UPSC prelims and mains, SSC, MPSI, Patwari exam and many other competitive exams. Indian ancient History is a very vast subject, and it is important to prioritize certain areas for all competitive exams.
                                This section has multiple choice questions on ancient Indian History useful for preparation of ancient history, culture and heritage of India and many topic such as Indus Valley civilization, Aryan Civilization, Religions movements (Jainism, Buddhism), The Mauryan Empire, tral Asian contacts and their results, South Indian History, Gupta Empire, Post-Gupta period, etc  for 2017, 2018 competition examinations
Keyword:- Ancient Indian History Quiz Questions And Answers

Ancient History Questions In UPSC Prelims

Ancient Indian History

Quiz 2

Previous Page                                                                                                           Next Page

11) Who was victorious in ‘Dasrajan’ war?
  A. Sudas
  B. Bhalnas
  C. Shivi
  D. Turvas
Correct Answer: Sudas

12) What was the name of river Chinab known during vedic period?
  A. Visttata
  B. Askani
  C. Vipasha
  D. Purushni
Correct Answer: Visttata

13) Which brahman text describes the Rituals of ploughing
  A. Satpath
  B. Aitray
  C. Gopath
  D. Koshambi
Correct Answer: Satpath

14) “Satyamev Jayte” is taken from which of these text ?
  A. Kathopnishad
  B. Mundkopnishad
  C. Swetasvataronishada
  D. Sounak
Correct Answer: Mundkopnishad

15) First mention of four Ashrams is found 
  A. Jabalopnishada
  B. Brihadaranyak upanishada
  C. Prashnopnishada
  D. Kenoupnishad
Correct Answer: Jabalopnishada

16) Which is the Oldest Religious scripture?
  A. Bhagvat Puran
  B. Vayu Puran
  C. Matsya puran
  D. Harivansh puran
Correct Answer: Bhagvat Puran

17) What do you mean by ‘Bhag and Bali’
  A. Worship of god
  B. Havi
  C. Sacrifices in yagya
  D. Tax
Correct Answer: Tax

18) Which principle Mahaveer swami added into the four principles of Parshvanath ?
  A. Ahinsha
  B. Aprigrah
  C. Asteya
  D. Brahmacharya
Correct Answer: Brahmacharya

19) Who presided the first Buddist council ?
  A. Mahakasyapa
  B. Gunabhanda
  C. Sabbakami
  D. Stholbhadra
Correct Answer: Mahakasyapa

20) ”Nothing definite can be said about any subject’’. What is this Jain principal
known as?
  A. Anishwarbad
  B. Janbad
  C. Syadbaad
  D. Karmawad
Correct Answer: Syadbaad


Previous                                                                                                                              Next 


Page 1  2  3  4  5  6  7  8  9  10  .  .
========================================================================================
Indian History, as almost all aspirants know, is an important area from which a
Ancient History Questions In UPSC Prelims
Ancient Indian History
major share of questions come in UPSC prelims and mains, SSC, MPSI and many other competitive exams. Indian ancient History is a very vast subject, and it is important to prioritize certain areas for all competitive exams.
                                This section has multiple choice questions on ancient Indian History useful for preparation of ancient history, culture and heritage of India and many topic such as Indus Valley civilization, Aryan Civilization, Religions movements (Jainism, Buddhism), The Mauryan Empire, tral Asian contacts and their results, South Indian History, Gupta Empire, Post-Gupta period, etc  for 2017, 2018 competition examinations
Keyword:- Ancient History Questions In UPSC Prelims