Religious Movement :- Buddhism and Jainism Question

                  Religious Movement Buddhism/Jainism

Q1.The meaning of  ‘Buddha’ is ?
(A) Anything beyond god
(B) Soul after death
(C) The enlightened one
(D) The ultimate path for moksha
Answer-(C)  The enlightened one

Q2. Buddha has been described as ‘an ocean of wisdom and compassion’ In?
(A) Jataka tales
(B) Amarakosa
(D)The lightof asia
Answer-(B) Amarakosa

Q3. The crux of early Buddhism was?
(A) Renunciation of desire
(B) Rigorous penance
(C) Belief in fatalism
(D) Idol worship
Answer- (A) Renunciation of desire

Q4. Buddhism split up into the Hinayana and Mahayana sects at the Buddhist council held during the reign of?
(A) Harsha
(B) Kanishka
(C) Ashoka
(D) Chandragupta mourya
Answer-(B) Kanishka

Q5. Jainism was divided into two sects known?
(A) Kapalika and kalamukha
(B) Mahayana and hinayana
(C) Ajivika and nyaya vaisesiska
(D) Svetambara and digambra
Answer-(D) Svetambara and digambra

Q6. Ashok was much influenced by a Buddhist monk called?
(A) Upagupta
(B) Vasubandhu
(C) Asvaghosha
(D) Ambhi
Answer-(A) Upagupta

Q7. The fourth Buddhist council was held by?
(A) Ashoka
(B) Kanishka
(C) Chandragupta
(D) Harashavardhana
Answer-(B) Kanishka

Q8. Who among the following ruler held a religious assembly at prayag every five year?
(A) Ashoka
(B) Kanishka
(C) Harashavardhana
(D) Chandragupta vikramaditya
Answer- (C) Harashavardhana

Q9. With reference to ancient Jainism, which one of following statement is  correct?
(A) Jainism was spread in south India under the leadership of Sthalabahu
(B) The jainas who remained under the leadership of bhadrabahu were called shvetambaras after  the council held a patliputra
(C) Jainism enjoyed the patronage of kalinga king kharavela in the first century BC
(D) In the intial stage of Jainism,the jainas worshipped images unlike Buddhist
Answer-(C) Jainism enjoyed the patronage of kalinga king kharavela in the first century BC

Q10. A famine took place in magadha 200 year  after mahavira death .during that period  who among the following left magadha for south India and is given the credit for carrying Jainism to the south ?
(A) Sudharmana
(B) Indrabhuti
(C) Sthulabhadra
(D) Bhdrabahu
Answer-(D) Bhadrabahu

Q11. A well-known patron of the Mahayana from of Buddhism was?
(A) Ajatashatru
(B) Bimbisara
(C) Ashoka
(D) Kanishka
Answer- (D) Kanishka

Q12. In which language did Buddha preach?
(A) Pali
(B) Prakrit
(C) Brahm
(D) Sanskrit
Answer-(A) Pali

Q13. Idol worship in India can be traced to the period of?
(A) Pre-aryans
(B) Vedas
(C) Mauryans
(D) Kushans
Answer-(A) pre-Aryans

Q14 .The original teachings of mahavira are contained in which of the following texts?
(A) 12 Angas
(B) 14 Purvas
(C) Tripitakas
(D) Jatakas
Answer-(B) 14purvas

Q15. In Buddhism ,whatdoes patimokkha stand for?
(A) A description of Mahayana Buddhism
(B) A description of hinayana Buddhism
(C) The rules of sanghai
(D) The question of king menander
Answer-(A) A description of Mahayana Buddhism

Q16.who of the following was a contemporary of Gautama Buddha ?
(A) Bhadrabahu
(B) Chandragupta mourya
(C) Parasvantha
(D) Vardhamana
Answer-(D) Varhamana

Q17. Who was the president of the first Buddhist council held at rajagariha ?
(A) Parsvaka
(B) Sanghraksha
(C) Vasumitra
(D) Mahakassapa
Answer-(D) Mahakassapa

Q17.Gautama Buddha had attained mahaprinirvan in the state of ?
(A) Anga
(B) Magadha
(C) Malla
(D) Vatsa
Answer-(C) Malla

Q18. Buddha had delivered maximum sermons at ?
(A) Vaishali
(B) Saravasti
(C) Kaushambi
(D) Rajgriha
Answer-(B) Saravasti

Q19.The jainas believe that Jainism is outcome of the teachings of twenty four trithankaras. In the light of this statement which one among the following is correct of vardhamana mahavira ?
(A) He was the first tirthankara and the founder of Jainism
(B) He was the twenty third tirthankara the first twenty two tirthankaras being considered legendary
(C) He was the last twenty fourth tirthankara who was not considered as the founder of the new faith as a reformer of the existing religious sect
(D) He was not one of the twenty four tirthankara
Answer- He was the last twenty fourth tirthankara who was not considered as the founder of the new faith as a reformer of the existing religious sect.

Q20. The earliest Buddhist literature which deal with the stories of the various birth of Buddha are
(A) Venaya pitakas
(B) Sutta pitakas
(C) Abhidhamma pitakas
(D) Jatakas
Answer-(D) Jatakas

Q21. which one of the followins was the last Buddhist text produced in India ?
(A) Divya vandana
(B) Dohakosa
(C) Vajrachedika
(D) Vamsathapakasini
Answer- Vamsathapakasini

Q22. The Jain philosophy hold that the world is created and maintained by
(A) Universal law
(B) Universal truth
(C) Universal faith
(D) Universal soul
Answer-(A) Universal law

No comments:

Post a Comment