MCQ Quiz Questions Fundamental Rights And Duties

Very Important questions based on  fundamental rights and duties of indian citizens for all the competitive exams and for your GK updates. 

1) Which of the following rights did B. R. Ambedkar describe as the heart and soul of the Indian constitution?
(a) Right of freedom of religion
(b) Right of property
(c) Right of equality
(d) Right to constitutional remedies
Ans: (d) Right to constitutional remedies

2) Freedom of speech under the Indian constitution is subject to reasonable restriction on the grounds of protection of?
(A) Sovereignty and integrity of the country
(B) Dignity of the office of the Prime Minister
(C) A and b
(D) None
Ans: (a) Sovereignty and integrity of the country

3) Which fundamental right is concerned with abolition of social distinctions?
(A) Right to equality
(B) Right against exploitation
(C) Right to life and liberty
(D) Cultural and education rights
Ans: (A) Right to equality

4) Under the Constitution of India, which one of the following is not a fundamental duty?(2011)
(A) To vote in public elections
(B) To develop the scientific temper
(C) To safeguard public property
(D) To abide by me Constitution and respect its ideals
Ans: (A) To vote in public elections

5) Which of the following is not among the Fundamental Duties of citizens laid down in the Indian Constitution?
(A) To preserve the rich heritage of our composite culture
(B) To protect the weaker sections from social injustice
(C) To develop the scientific temper and spirit of inquiry
(D) To strive towards excellence in all spheres of individual and collective activity
Ans: (C) To develop the scientific temper and spirit of inquiry

6) Which one of the following is a human right as well as a fundamental right under the constitution of India is also available to non- citizens?
(A) Right to constitutional remedies 
(B) Freedom to speech
(C) Freedom to move and settle in any part of the country
(D) Freedom to acquire property
Ans: (B) Freedom to speech

7) Which one of the following is a human right as wall as a fundamental right under the constitution of India?
(A) Right to information
(B) Right to work
(C) Right to education
(D) Right to housing 
Answer: (C) Right to education

8) Under the constitution of India, which one of the following is not fundamental duty?
(A) To vote in public elections
(B) To develop the scientific temper
(C) To safeguard public property
(D) To abide by the constitution and respect its ideals
Answer: (A) to vote in public elections

9) Right to information is?
(A) Fundamental right
(B) Legal right
(C) Neither fundamental right not legal right
(D) Both fundamental right as well as legal right
Answer: (A) Fundamental right

10) Which of the following is correct with respect to "Right against expolitation" ?
A) Prohibition of traffic in human beings and forced labour
B) Freedom as to payment of taxes for promotion of any particular religion
C) Protection of interests of minorities</div>
D) Equality before law
Ans: A) Prohibition of traffic in human beings and forced labour

No comments:

Post a Comment