Library Science Questions

Library Science

Quiz 1

Previous Page                                                                                                           Next Page

1) First state-aided Public Library in India was established by
  A. William Jones
  B. W. A. Borden
  C. Maharaja Sayajirao Gaekwad
  D. Raja Ram Mohan Roy
Correct Answer: Raja Ram Mohan Roy

2) In a virtual Library.
  A.There is no corresponding physical collection
  B. Collection is available online as well as offline
  C. Collection is available online as well as print form
  D. Collection is available on CD as well as print form
Correct Answer: There is no corresponding physical collection

3) Lotkas low is related to..
  A. Work frequency count
  B. Scientific Productivity
  C. Distribution of papers in the periodicals
  D. Citation Analysis
Correct Answer: Scientific Productivity

4) Prof. D. P. Chattopadhayay was chairman of the committee related to?
  A. National Policy on Library and Information System
  B. Development of Libraries and their organization
  C. Curriculum development in library and information science
  D. Public libraries India
Correct Answer: National Policy on Library and Information System

5) A Standard TQM tool would be
  A. Questionnaire
  B. Interview
  C. Diary
  D. Flow Chart
Correct Answer: Questionnaire

6) Library grows and grows like an organism
  A. First low of library science
  B. Fifth low of library science
  C. Forth low of library science
  D. None of these
Correct Answer: Fifth low of library science

7) The PPBS technique was developed by ?
  A. World Bank
  B. R.R.R.L.F.
  C. National Library
  D. RAND Corporation
Correct Answer: RAND Corporation

8) ISSN stands for
  A. Indian Super Service number
  B. International Super Service number
  C. International Standard Serial number
  D. Indian Standard Serial number 
Correct Answer: International Standard Serial number

9) Open access system of a library is specified in
  A. First law of library science
  B. Fifth law of library science 
  C. Second law of library science
  D. Third law of library science
Correct Answer: Third law of library science

10) In India “Book week” is celebrated in the month of?
  A. January
  B. November
  C. September
  D. June
Correct Answer: November 


Previous                                                                                                                              Next 


Page 1  2  3  4  5  6  7  8  9  10  .  .
========================================================================================

library science questions



No comments:

Post a Comment