Indian Geography Objective Questions Quiz 2

Indian Geography Questions Quiz  Part-2

11. Which river basin has the maximum amount of water available for irrigation?
(A) The Ganga
(B) The Indus
(C) The Brahmaputra
(D) Mahanadi

12. Which state of India is the largest producer of Iron ore ?
(A) Karnataka
(B) Orissa
(C) Jharkhand
(D) Madhya Pradesh

13. Which mineral is known as 'Black Gold' ?
(A) Iron ore
(B) Bauxite
(C) Coal
(D) Manganese

14. Which food grain occupies the largest cropped area in India ?
(A) Maize
(B) Wheat
(C) Rice
(D) Sugarcane 

15. Which of the following states is the largest producer of wheat ?
(A) Punjab
(B) Uttar Pradesh
(C) Haryana
(D) Madhya Pradesh

16. The leading jowar (Sorghum) producing state in India is—
(A) Maharashtra
(B) Andhra Pradesh
(C) Karnataka
(D) Bihar

17. Which of the following states is the leading producer of sugarcane in India ?
(A) Uttar Pradesh
(B) Madhya Pradesh
(C) Punjab
(D) Bihar

18. Which Indian state has the highest per hectare production of cotton ?
(A) Haryana
(B) Maharashtra
(C) Tamil Nadu
(D) Punjab

19. Which state is the largest producer of tea in India ?
(A) Assam
(B) West Bengal
(C) Kerala
(D) Karnataka

20. In India, the local name of shifting cultivation is—
(A) Jhum 
(B) Kumari
(C) Penda
(D) All of these 

Previous                                      Part 1  2  3  4                                   Next  

11. (B) 12. (B) 13. (C) 14. (C) 15. (B) 16. (A) 17. (A) 18. (D) 19. (A) 20. (D) 

No comments:

Post a Comment