Indian Geography Objective Questions Quiz 3

Indian Geography Questions Quiz 
Part 3

21. What is the problem faced by Indian farmers ?
(A) Small and fragmented land holdings
(B) Lack of capital
(C) Faulty marketing system
(D) All of the above

22. Which of the following is not a merit of green revolution ?
(A) Increase in agricultural production
(B) Reduction in the import of food grains
(C) Prosperity of the farmers
(D) Regional imbalance

23. What is National Water Grid Plan ?
(A) To link the Himalayan rivers with peninsular rivers
(B) To link east and west flowing rivers of the peninsular 
(C) To link the rivers of India with the rivers of Pakistan
(D) None of the above

24. Which of the following is called the 'Cottonopolis' of India ?
(A) Kanpur
(B) Agra
(C) Mumbai
(D) Ahmedabad

25. After crushing the sugarcane, the left over baggasse is used as :
(A) Fuel
(B) Mixed with jaggery ('gur')
(C) Mixed in sugar
(D) None of the above

26. Which of the following raw materials is needed for the manufacturing of cement ?
(A) Limestone
(B) Sea shells
(C) Slag from steel plant
(D) All of the above

27. Which of the following factors is responsible for regional disparities in India ?
(A) Regional variations in relief
(B) High incoherence of temperature in different parts of India
(C) Regional variations in the availability of minerals
(D) All of the above

28. Which of the following is not an area of the highest agricultural productivity?
(A) Punjab
(B) Haryana
(C) Madhya Pradesh
(D) Western Uttar Pradesh

29. Who used the method of ranking coefficient for the first time in India in order to calculate agricultural productivity ?
(A) Prof. Mohammed Shafi
(B) Prof. Jasbir Singh
(C) Prof. M.G. Kendall
(D) Prof. Dudley Stamp

30. Which is the period of rapid growth of India's population ?
(A) 1901–1921
(B) 1921–1951
(C) 1951–1981
(D) 1981–2001

Previous                                Part : 1  2  3  4                                       Next

21. (D) 22. (D) 23. (D) 24. (C) 25. (A) 26. (D) 27. (D) 28. (C) 29. (C) 30. (C) 

No comments:

Post a Comment