Plant pathology questions in Hindi

Agriculture­ Plant Pathology

Quiz 5
Previous Page                                                                                                           Next Page

41) The bacteria that causes cancer & gummosis is:­?
(A). Pseudomonas syringae
(B). A. tumefaciens
(C). X. campestris
(D). All of above
Correct Answer:­ Pseudomonas syringae 

42) Exchange of genetic material in bacteria through conjugation is proved by?
(A). Avery, Mcleod and McCarty (1944)
(B). Robert Koch
(C). Tatum & Lelderberg (1947)
(D). H.G. Khurana
Correct Answer: ­Tatum & Lelderberg (1947) 

43) Gram Negative bacterium are not stained by crystal violet dye because of ?
(A). More lipid content 
(B). Less lipid content
(C). Both of the above
(D). None of these
Correct Answer :­Both of the above  

44) Number of ribosomes in a bacterial cell is:­
(A). 10­20
(B). 100­2000
(C). 100­200
(D). None of these
Correct Answer :­None of these  

45) Which of the following is an example of Amphitrichous form of bacterium?
(A). P. Fluorescens
(B). Nitrosomonas
(C). Proteus vulgaris
(D). All of the above
Correct Answer :­Nitrosomonas 

46)“Little leaf disease of bringal” is caused by:­
(A). Ustilago
(B). Chlorobium
(C). Mycoplasma
(D). Albugo
Correct Answer :­Mycoplasma 

47)The CapSomers, in bacteriophage, consist of a number of protein subunits known as:­
(A). Polyhedron
(B). Protomers
(C). Virions
(D). All of the above
Correct Answer:­ Protomers 

48) Father of phytobacteriology is ?
(A). Edward Jenner
(B). Robert koch
(C). E.F. smith
(D). Millardet
Correct Answer: ­E.F. smith 

49) An Icosahedral phage with circular single stranded DNA is ?
(A). M13
(B). × 174
(C). d
(D). T2
Correct Answer :­  × 174 

50)Initial adsorption of the phage to the receptor (in host cell) is reversible when:­
(A). Only the tips of the tail filers attach first
(B). Only tail pins attach
(C). Tail tube attach
(D). All of the above
Correct Answer :­Only the tips of the tail filers attach first       

Previous                                                                                                                              Next 

Page 1  2  3  4  5  6  7  8  9  10  .  .
Plant pathology questions in Hindi
Plant Pathology

What is plant pathology?
Plant Pathology is defined as the study of the organisms and environmental conditions that cause disease in plants, the mechanisms by which this occurs, the interactions between these causal agents and the plant (effects on plant growth, yield and quality), and the methods of managing or controlling plant disease. It also interfaces knowledge from other scientific fields such as mycology, microbiology, virology, biochemistry, bioinformatics, etc. More ...

Tag:- plant pathology question paper

No comments:

Post a Comment