Indian Geography Objective Questions Quiz 4

Indian Geography Questions Quiz 
Part 4

31. Which of the following is a result of 'Green House Effect' ?
(A) Rise in temperature
(B) Industrial development
(C) Population growth
(D) None of these

32. Which of the following states of India has the highest sex ratio ?
(A) Chhattisgarh
(B) Kerala
(C) Tamil Nadu
(D) Nagaland

33. The 'Bad land' landform is found in—
(A) Thar desert
(B) Chambal valley
(C) Sundarban delta
(D) Gulf of Kachchh

34. Which state of India is the largest producer of diamond ?
(A) Madhya Pradesh
(B) Chhattisgarh
(C) Jharkhand
(D) Rajasthan

35. Which state is the only producer of tin in India ?
(A) West Bengal
(B) Jammu and Kashmir
(C) Assam
(D) Madhya Pradesh

36. Which ocean, according to Wegener, surrounded Pangaea on all sides ?
(A) Panthalassa
(B) Indian Ocean
(C) Atlantic Ocean
(D) Arctic Ocean

37. Bushman is associated with—
(A) Kalahari desert
(B) Congo basin
(C) Himalaya mountains
(D) Malwa plateau

38. Which one of the following is not a habitat of the Santhals ?
(A) West Bengal
(B) Orissa
(C) Jharkhand 
MPPSC General Studies 2011
(D) Punjab

39. Which state of India has the highest percentage of scheduled tribe population ?
(A) Mizoram
(B) Nagaland
(C) Meghalaya
(D) Assam

40. Which state of India has the largest area under forests ?
(A) Punjab
(B) Madhya Pradesh
(C) Maharashtra
(D) Bihar

41. Which state of India is the largest producer of copper ?
(A) Madhya Pradesh
(B) Rajasthan
(C) Jharkhand
(D) Assam

42. In which rocks are the oil reserves mainly found in India ?
(A) Igneous
(B) Sedimentary
(C) Metamorphic
(D) None of these

43. Which is India's first oil refinery ?
(A) Digboi
(B) Panipat
(C) Trombay
(D) Vishakhapatnam

Previous                                 Part : 1   2   3   4                                 Next

31. (A) 32. (B) 33. (B) 34. (A) 35. (D) 36. (A) 37. (A) 38. (D) 39. (A) 40. (B) 41. (B) 42. (B)  43. (A)

No comments:

Post a Comment