World Geography GK Quiz Part 6

World Geography Quiz 
Part 6

51. Which one of the following is a mining city ?
(A) Kalgoorlie
(B) Oxford
(C) Singapore
(D) Islamabad

52. Which one of the following pairs is correct ?
(A) Concentric Zone Theory—E.W. Burgess
(B) Sector Theory—Alfred Weber
(C) Multi-Nuclei Theory—Homer Hoyt
(D) Fused Growth Theory—Griffith Taylor

53. The largest producer of rice in the world is—
(A) India
(B) Sri Lanka
(C) China
(D) Bangladesh

54. Which one of the following geographical conditions is not favourable for wheat cultivation ?
(A) 10°celcius temperature at the time of sowing
(B) Loamy soils
(C) More than 250 cm annual rainfall
(D) Level land 

55. Which of the following is also grown as a 'Zaid' crop ?
(A) Sugarcane
(B) Cotton
(C) Maize for fodder
(D) Jute

56. Tea can be grown on—
(A) Hill slopes
(B) Plains
(C) Swamps
(D) None of these

57. Which of the following is a plantation crop ?
(A) Wheat
(B) Maize
(C) Barley
(D) Coffee

58. Which of the following is not a rubber producing country ?
(A) Thailand
(B) India
(C) Sri Lanka
(D) None of these

59. Which of the following statements is correct in relation to cotton production ? 
(A) Cotton is grown in tropical areas
(B) Sri Lanka is the largest exporter of cotton
(C) Cotton is a dominant crop in areas of over 1000 cm annual rainfall
(D) Cotton can also be grown in Tundra region

60. Grand Bank is a major producer of—
(A) Rice
(B) Marine fisheries
(C) Iron ore
(D) Tea

Previous Page                     Part: 1   2   3   4   5   6   7                Next Page

50. (B) 51. (A) 52. (A) 53. (C) 54. (C) 55. (C) 56. (A) 57. (D) 58. (D) 59. (A) 60. (B)

No comments:

Post a Comment