World Geography GK Quiz Part 4

World Geography Quiz 
Part 4

31. That layer of the atmosphere, where ozone gas is found—
(A) Troposphere
(B) Stratosphere
(C) Mesosphere
(D) Thermosphere

32. Radiant energy from the sun that strikes the earth is called—
(A) Solar constant
(B) Insolation
(C) Heat budget
(D) Terrestrial radiation 

33. The maximum annual range of temperature occurs over—
(A) Poles
(B) Near the equator
(C) Coastal regions
(D) Asia and North America at latitude 60°N

34. Which of the following are horse latitudes ?
(A) 30°to 35°latitudes in both the hemispheres
(B) 10°North latitude
(C) 60°latitude
(D) None of the above

35. Which of the following statements is not true ?
(A) When the temperature of air increases, the pressure of air decreases
(B) When the temperature of air decreases, the pressure of air increases
(C) A rising thermometer shows a falling barometer
(D) When air rises, the pressure of air increases

36. Which pair is incorrect ?
(A) Fohn—Dry and warm wind
(B) Chinook —Snow eater
(C) Mistral —Winter season
(D) Bora —North America

37. Which of the following is not a cyclone ? 
(A) Tornado
(B) Hurricane
(C) Typhoon
(D) Sirocco

38. Which one of the following is not erosional landform of wind ?
(A) Cirque
(B) Inselberg
(C) Mushroom rock
(D) Zeugen

39. In which of the spheres of the atmosphere temperature decreases at the rate of 6.5°centigrade with a height of one thousand metres ?
(A) Mesosphere
(B) Ionosphere
(C) Ozonosphere
(D) Troposphere

40. Ratio between water and land on the earth is —
(A) 78 : 22 
(B) 71 : 29
(C) 80 : 20
(D) 20 : 80

Previous Page                   Part: 1   2   3   4   5   6   7                  Next Page

31. (B) 32. (B) 33. (D) 34. (A) 35. (D) 36. (D) 37. (D) 38. (A) 89. (D) 40. (B) 

No comments:

Post a Comment