World Geography GK Quiz Part 5

World Geography Quiz 
Part 5 

41. The northern hemisphere is called as—
(A) The land hemisphere
(B) The water hemisphere
(C) Water planet
(D) None of these

42. The ocean's greatest depth is—
(A) Aleutian Trench
(B) Japan Trench
(C) Mariana Trench
(D) Java Trench

43. The zone of highest salinity is—
(A) The tropical zone of the sea
(B) The temperate zone of the sea
(C) The polar zone of the sea
(D) None of the above

44. Which one of the following is a warm ocean current ?
(A) Kurushio current
(B) California current 
(C) Okhotsk current
(D) Falkland current

45. Which one of the following is an example of coral island ?
(A) Ellice
(B) Barren
(C) Krakatao
(D) Sandwich

46. Which one of the following is an activity of the Eskimos and Lapps ?
(A) Agriculture
(B) Plantation agriculture
(C) Hunting and fishing
(D) None of these

47. Bushman is associated with—
(A) Kalahari desert
(B) Congo basin
(C) Himalaya mountains
(D) Malwa plateau

48. Which continent has the highest growth of population ?
(A) Africa
(B) South America
(C) Europe
(D) Asia

49. Which is not a sparsely populated area ?
(A) Cold Polar Region
(B) Sahara
(C) South-Eastern Asia
(D) Kalahari

50. Which one of the following has maximum farm-houses ?
(A) India
(B) United States of America
(C) China
(D) Japan 

Previous Page                     Part: 1  2   3   4   5   6   7                 Next Page


41. (A) 42. (C) 43. (A) 44. (A) 45. (A) 46. (C) 47. (A) 48. (A) 49. (C) 50. (B) 

No comments:

Post a Comment