World Geography GK Quiz Part 2

World Geography Quiz
Part 2

11. Which of the following is a cash crop ?
(A) Rice
(B) Wheat
(C) Jowar
(D) Sugarcane

12. Which of the following is a fibre crop ?
(A) Sugarcane
(B) Jute
(C) Wheat
(D) Maize

13. Which of the following is a basis to divide agriculture into different types ?
(A) Cropping system
(B) Water supply and moisture
(C) Availability of land
(D) All of these

14. Which of the following is not a merit of green revolution ?
(A) Increase in agricultural production
(B) Reduction in the import of food grains
(C) Prosperity of the farmers
(D) Regional imbalance

15. Which of the following is a method to eradicate poverty ?
(A) More investment in productive activities
(B) Increased savings
(C) Population control
(D) All of the above 

16. Which of the following is a result of 'Green House Effect' ?
(A) Rise in temperature
(B) Industrial development
(C) Population growth
(D) None of these

17. Which disease is not caused by drinking polluted water ?
(A) Cholera
(B) Diarrhoea
(C) Jaundice

18. Which ocean, according to Wegener, surrounded Pangaea on all sides ?
(A) Panthalassa
(B) Indian Ocean
(C) Atlantic Ocean
(D) Arctic Ocean

19. Many island arcs and peripheral trenches of the Pacific Ocean are the result of—
(A) The convergence of two continental plates
(B) The convergence of a continental plate and an oceanic plate
(C) The convergence of two oceanic plates
(D) None of the above

20. Exfoliation is most active—
(A) in regions where frost occurs regularly
(B) in limestone areas 
(C) at high altitudes
(D) in arid or semi-arid regions, which have a large diurnal range of temperature

Previous Page                   Part  1   2   3   4   5   6   7                  Next Page

Answers :-

11. (D) 12. (B) 13. (D) 14. (D)  15. (D) 16. (A) 17. (D) 18. (A) 19. (B) 20. (D) 

No comments:

Post a Comment