World Geography GK Quiz Part 3

World Geography Quiz 
Part 3

21. Which of the following landforms is not formed by weathering ?
(A) Rift valley
(B) Crevasses
(C) Talus
(D) Yardang

22. Which of the following is not a process of river erosion ?
(A) Hydraulic action
(B) Deflation
(C) Corrosion
(D) Attrition

23. Which of the following landforms is formed by glacier ?
(A) Tarn
(B) Lagoon
(C) Lappies
(D) Doline

24. With what are the Inselberg and Hamada associated ?
(A) Glacial erosion
(B) Wind erosion
(C) River erosion 
(D) Wind deposition

25. Which of the following is a Caldera lake ?
(A) Lake Chilka
(B) Lake Pulicat
(C) Lake Toba
(D) None of these

26. Which instrument is used for measuring the intensity of an earthquake ?
(A) Seismograph
(B) Hythergraph
(C) Altimeter
(D) None of these

27. Which of the following pairs is correct ?
(A) Alfred Wegener—Plate Tectonics
(B) Archdeacon pratt—Continental Drift Theory
(C) William Moris Davis—Geographical Cycle of Erosion
(D) Walter Penck—Theory of Isostasy

28. Which of the following is an example of volcanic mountains ?
(A) Rockies
(B) Fujiyoma
(C) Salt range
(D) Caucasus 

29. The example of an intermontane plateau is—
(A) The Plateau of Bolivia
(B) The Plateau of Antrim
(C) The Deccan Plateau
(D) The Plateau of Pantagonia

30. Monadnocks are situated in—
(A) Mountain
(B) Fold mountain
(C) Peneplain
(D) Loess plain

Previous Page                Part : 1   2   3   4   5   6   7                    Next Page


21. (A) 22. (B) 23. (A) 24. (B) 25. (C) 26. (A) 27. (C) 28. (B) 29. (A) 30. (C)

No comments:

Post a Comment