Ancient Indian History Questions

Ancient Indian History

Quiz 1

Previous Page                                                                                                           Next Page

1) Proto Shiva seal is found from which site of Indus Valley civilization?
  A.   Mohanjodaro
  B.   Lothal
  C.   Kalibanga
  D.   Banwali
Correct Answer: Mohanjodaro

2) “Double burials” is found from which site of Indus Valley civilization?
  A.   Banwali
  B.   Dholaveer
  C.   Surkotda
  D.   Lothal
Correct Answer: Lothal

3) Which is the largest Indian site of Indus civilization?
  A.   Ropar
  B.   Lothal
  C.   Kalibanga
  D.   Dholaveer
Correct Answer: Dholaveer

4) In Indian Valley civilization Copper was supplied from which of these places?
  A.   Khetdi
  B.   Kolar
  C.   Kirthar
  D.   Afghanistan
Correct Answer: Khetdi

5) Kalibanga is situated in which of these states ?
  A.   Haryana
  B.   Gujarat
  C.   Rajasthan
  D.   Punjab
Correct Answer: Haryana

6) Seven fire altars are found from which of these site?
  A.   Kalibanga
  B.   Rangpur
  C.   Mohanjodaro
  D.   Amari
Correct Answer: Kalibanga

7) How many Hymes are there in Rigveda?
  A.   1014
  B.   1016
  C.   1028
  D.   1046
Correct Answer: 1028

8) Gopath brahman is associated with which of these Vedas ?
  A.   Rigveda
  B.   Samveda
  C.   Yajurveda
  D.   Atherva Veda
Correct Answer: Atherva Veda

9) Who wrote Ashtadhyayi ?
  A.   Parni
  B.   Yask
  C.   Patanjali
  D.   Bhas
Correct Answer: Parni

10) Who propounded Vaishesik Philosophy ?
  A.   Kapil
  B.   Jaimini
  C.   Uluk Kanad
  D.   Badrayan
Correct Answer: Uluk Kanad

Previous                                                                                                                              Next 

Page 1  2  3  4  5  6  7  8  9  10  .  .

Indian History, as almost all aspirants know, is an important area from which a
Ancient Indian History Questions
Ancient Indian History
major share of questions come in UPSC prelims and mains, SSC and many other competitive exams. Indian ancient History is a very vast subject, and it is important to prioritize certain areas for all competitive exams.

                                This section has multiple choice questions on ancient Indian History useful for preparation of ancient history, culture and heritage of India and many topic such as Indus Valley civilization, Aryan Civilization, Religions movements (Jainism, Buddhism), The Mauryan Empire, tral Asian contacts and their results, South Indian History, Gupta Empire, Post-Gupta period, etc  for 2017, 2018 competition examinations
Keyword:- Ancient Indian History Questions

No comments:

Post a Comment