Ancient History MCQ UPSC

Ancient Indian History

Quiz 5

Previous Page                                                                                                           Next Page

41) “Ajeevak” were given Caves on Nagarajun hills by whom?
  A. Dashrath
  B. Jalok
  C. Shaliluk
  D. Samprati
Correct Answer: Dashrath

42) “Yavan Priya” word is used for which of these ?
  A. Silk
  B. Purls
  C. Cardamom
  D. Black piper
Correct Answer: Black piper

43) On which port the remains of Roman settlement have been found?
  A. Berigaza
  B. Trmrlipti
  C. Arikmandu
  D. Mujdish
Correct Answer: Arikmandu

44) Shung dynasty was established by whom?
  A. Vasumitra
  B. Pushyamitra
  C. Agnimitra
  D. Vajramitra
Correct Answer: Pushyamitra

45) Who has written ‘Mahabhashya’ ?
  A. Patanjali
  B. Brahmaputra
  C. Kshemendra
  D. Varahmihir
Correct Answer: Patanjali

46) Who was the last Shung ruler?
  A. Agnimitra
  B. Vasumitra
  C. Vajramitra
  D. Devbhoti
Correct Answer: Devbhoti

47) Who was the founder of Kanva dynasty?
  A. Vasudev
  B. Bhagbhadra
  C. Shalishuk
  D. Rambhadra
Correct Answer: Vasudev

48) What was the capital of ‘Satvahan’?
  A. Pratishthan
  B. Bhagyanagar
  C. Basenagar
  D. Patilputra
Correct Answer: Pratishthan

49) Who has written “Gatha Saptshati” ?
  A. Hall
  B. Kshmendra
  C. Vilak
  D. Bhavbuti
Correct Answer: Hall

50) Who is Hathigupha inscription related to?
  A. Ghananad
  B. Ashok
  C. Brihad
  D. Kahrvel
Correct Answer: Kahrvel

Previous                                                                                                                              Next 

Page 1  2  3  4  5  6  7  8  9  10  .  .
Indian History, as almost all aspirants know, is an important area from which a 
ancient history mcq upsc
Ancient Indian History
major share of questions come in UPSC prelims and mains, SSC and many other competitive exams. Indian ancient History is a very vast subject, and it is important to prioritize certain areas for all competitive exams.
                                This section has multiple choice questions on ancient Indian History useful for preparation of ancient history, culture and heritage of India and many topic such as Indus Valley civilization, Aryan Civilization, Religions movements (Jainism, Buddhism), The Mauryan Empire, tral Asian contacts and their results, South Indian History, Gupta Empire, Post-Gupta period, etc  for 2017, 2018 competition examinations
Keyword:- Ancient history mcq upsc

No comments:

Post a Comment