Ancient Indian History mcq Pdf

Ancient Indian History

Quiz 4

Previous Page                                                                                                           Next Page

31) “Chand Pradhyot” was the ruler of which Mahajanpada?
A. Avanti
B. Vatsa
C. Matsya
D. Ashmaka
Correct Answer: Avanti

32) Who wrote “Arthshastara?
A. Chanakya
B. Kalidas
C. Kumargupta
D. Kalhan
Correct Answer: Chanakya

33) Chandragupta’s migration to South with Bhadra Bhahu is mentioned in which of these scriptures?
A. Kalpasutra
B. Mudrarakshas
C. Parishist Parvn
D. Bhadrabhahu charitra
Correct Answer: Kalpasutra

34) Who has written Mudrarakshas?
A. Visharavdatta
B. Matta Mayur
C. Nagarjun
D. Bhavbhuti
Correct Answer: Visharavdatta

35) Who wrote Mrachakatikam?
A. Vishakhadatta
B. Shudrak
C. Banbhatt
D. Bhas
Correct Answer: Shudrak

36) In which Rock edicts the information of Ashok’s visit to Bouddhgaya is found?
A. Rock edicts – 1
B. Rock edicts 2
C. Rock edicts 8
D. Rock edicts13
Correct Answer: Rock edicts 8

37) How many parts of state has been described by Chanakya in ‘Arthashastra’?
A. 4
B. 5
C. 6
D. 7
Correct Answer: 7

38) Which new post was created by Ashoka?
A. Sannidhata
B. Samahartta
C. Pradeshta
D. Dhammahamatra
Correct Answer: Dhammahamatra

39) Who was the wife of Ashoka ?
A. Tishyrakshita
B. Devi
C. Karuvaki
D. All of these
Correct Answer: All of these

40) Deepvansh Mahavansh Text is associated with which country?
A. Srilanka
B. Verma
C. Thailand
D. Kambodiya
Correct Answer: Srilanka

Previous                                                                                                                              Next 

Page 1  2  3  4  5  6  7  8  9  10  .  .

Indian History, as almost all aspirants know, is an important area from which a 
ancient indian history mcq pdf
Ancient Indian History
major share of questions come in UPSC prelims and mains, SSC and many other competitive exams. Indian ancient History is a very vast subject, and it is important to prioritize certain areas for all competitive exams.
                                This section has multiple choice questions on ancient Indian History useful for preparation of ancient history, culture and heritage of India and many topic such as Indus Valley civilization, Aryan Civilization, Religions movements (Jainism, Buddhism), The Mauryan Empire, tral Asian contacts and their results, South Indian History, Gupta Empire, Post-Gupta period, etc  for 2017, 2018 competition examinations
Keyword:- Ancient Indian History Questions

No comments:

Post a Comment